De 34 de ani o școală de afaceri pentru generația tânără din România!

Primii pași în viața de student

Te pregătești pentru noul rol de student? Cei care spun că este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții nu exagerează deloc! Te așteaptă câțiva ani plini de proiecte faine, mentori, experiențe deosebite și prietenii pe viață.

Însă până atunci, ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi la început de drum, care te vor ajuta să navighezi mai ușor în primul an de studenție.

Alegerea specializării

Înainte de a-ți alege specializarea, gândește-te bine la atu-urile tale și interesele pe care le ai, și cum se mulează acestea pe facultatea pe care vrei să o urmezi. Noi zicem că dacă îți place ce faci, succesul tău va fi garantat!

Doar încearcă să alegi singur, fără a te lăsa influențat de factori externi, de ce zic părinții sau de faptul că un prieten bun merge la o anumită specializare. E bine să iei în considerare sfaturile și părerile lor, dar să nu le iei ca literă de lege.

Înscriere și admitere

Acum că ai decis la ce specializare vrei să te înscrii, documentează-te puțin cu privire la următorii pași: 

  • care este calendarul admiterii;
  • care sunt criteriile de admitere și dacă ai șanse să intri la buget sau la taxă;
  • câte locuri sunt disponibile;
  • care este taxa de înscriere;
  • ce acte trebuie să conțină dosarul tău;
  • până când trebuie trimis dosarul;
  • când se afișează rezultatele etc.

Research despre viața de student

După ce ai fost admis, e timpul să sărbătorești! Iar apoi să treci la următorul pas de documentare despre viața de student.

Încearcă să afli cum arată o zi din viața unui student la facultatea la care urmează să mergi. 

Dacă te muți într-un oraș nou, poți începe să cauți articole despre nivelul de trai, cheltuieli, chirii, să știi cam ce sume lunare ar trebui să-ți trimită părinții lunar.

Iar dacă ai prins loc în cămin, scapi de costul chiriei, ceea ce este un mare plus. Te va ajuta mult să știi pe unde e localizat căminul și cât de aproape este de facultate, cu câți alți oameni vei împărți camera, care sunt regulile nescrise ale conviețuirii cu colegii… și așa mai departe.

Și da, știm că vrei să socializezi și să-ți faci prieteni noi, deci caută o listă cu barurile și localurile prin care își petrec alți studenți timpul liber, să poți să li te alături în viitor. În plus, află ce alte opțiuni de socializare și divertisment ai la dispoziție (săli de cinema, teatru, concerte, săli de sport etc.).

Conectează-te cu viitorii colegi

Încearcă să iei legătura cu viitorii tăi colegi și să afli dacă există deja grupuri create pe Facebook, WhatsApp, Reddit sau pe alte rețele de socializare. Pe aceste grupuri vei putea afla detalii importante și noutăți despre orar, profesori, proiecte, examene și alte subiecte similare.

De asemenea, în felul acesta vei avea ocazia să-ți faci prieteni dinainte de prima zi de facultate și să creezi conexiuni cu oamenii respectivi. Mai ales după ultimii ani de pandemie, toată lumea e mai mult decât entuziasmată să cunoască oameni noi și să interacționeze face-to-face, deci e ocazia perfectă de a participa la ieșiri în grup, care se vor lăsa, mai mult ca sigur, cu amintiri memorabile.

Rămâi la curent cu noutățile administrative

Îți recomandăm să urmărești paginile de Facebook sau Instagram ale facultății, precum și site-ul oficial, pentru a fi la curent cu toate detaliile administrative. De acolo vei afla cum și unde se vor ține cursurile (online sau fizic), dacă trebuie să mai duci vreun act la secretariat, care îți va fi orarul, ce evenimente sau conferințe organizează facultatea și nu numai.

De asemenea, vei putea afla când îți vor fi emise legitimația și carnetul de student, cu care te vei putea bucura și de beneficii precum prețuri reduse la transportul în comun, la cantinele studențești, reduceri la filme etc.

Dacă vrei să ai mai mulți bani de cheltuială, poți să cauți criteriile de eligibilitate pentru burse, să vezi ce trebuie să faci pentru a primi bursă lunar. Există bursele sociale, cele de merit și de performanță, așa că ai mai multe variante disponibile. 

În plus, facultățile care au parteneriate cu diverse companii postează și oportunități de joburi sau internship-uri pe site-urile lor, deci merită să le verifici din când în când, dacă vrei să îți începi traseul profesional înainte de absolvire.

Nu uita să te bucuri de moment!

Studenția e o perioadă foarte frumoasă, plină de momente speciale și amintiri de neuitat. În acești ani vei crește și te vei dezvolta ca persoană, vei avea ocazia să înveți multe lucruri noi, să-ți pui bazele teoretice și practice pentru viitorul tău profesional, să cunoști oameni noi, să trăiești experiențe unice și să te maturizezi din toate punctele de vedere. 

Dacă vrei să te bucuri de tot ce are de oferit această perioadă, încearcă să absorbi cât mai multe informații, să socializezi cât mai mult și să te expui unor situații diferite, în afara zonei tale de confort.

Înscrie-te în asociații studențești, încearcă experiența studiilor în străinătate prin programe de tip Erasmus, savurează pachetele cu zacuscă și șnițele primite de acasă împreună cu colegii de cămin, mergi în taberele și excursiile organizate de profesori, implică-te la toate seminariile și împrietenește-te cu profesorii tăi preferați.

Just remember to enjoy all of it!

Ne găsești pe

Most Popular

Fii student la FEAA și obține la final mai mult decât o diplomă

Completează formularul de mai jos și fă primul pas în a fi student la FEAA


Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
#studentlafeaa

Ultimele articole

Primii pași în viața de student

Te pregătești pentru noul rol de student? Cei care spun că este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții nu exagerează deloc! Te așteaptă