De 34 de ani o școală de afaceri pentru generația tânără din România!

5 lucruri pe care să le faci înainte să-ți alegi specializarea

Mai ai un pic până la bac… Dar încă nu te-ai hotărât la ce facultate să mergi din toamnă? Mulți liceeni se regăsesc în situația asta, să știi. Poate fi o decizie dificilă dacă nu ești sigur care sunt punctele tale forte sau nu te atrage foarte tare o industrie specifică.

Hai să vedem care sunt lucrurile pe care le poți face înainte de a-ți alege specializarea pentru licență, ca să te asiguri că următorii 3-4 ani din viața ta vor fi cât mai faini.

Care sunt punctele tale forte?

Primul pas ar fi să identifici care sunt calitățile și abilitățile tale principale. La ce te pricepi cel mai bine, care sunt punctele tale forte și pentru ce ești mereu apreciat de cei din jur?

Poate ești o persoană creativă, care vine mereu cu idei inovative și vede lucrurile din altă perspectivă. Poate că ești o fire analitică și te pricepi de minune să interpretezi cifre și tabele complexe. Poate că ești foarte sociabil și te înțelegi bine cu toți colegii.

Toate aceste atu-uri îți pot fi de folos în viitor. De exemplu, dacă ești foarte diplomat și știi mereu cum să gestionezi situațiile dificile, o carieră în management sau gestiunea afacerilor îți va veni mănușă. Dacă ești acea fire creativă, cu o gândire out-of-the-box, te vei descurca de minune în domenii precum marketing online, gestionând canalele de social media ale brandurilor. 

Dacă nu știi exact care sunt punctele tale forte, le poți descoperi altfel. De exemplu, roagă-ți colegii, prietenii sau profesorii să te ajute cu un feedback, să-ți spună cum văd ei din exterior capacitățile și abilitățile tale. O altă idee ar fi să faci un test de personalitate (ex. Myers-Briggs), ca să descoperi mai multe despre tine și modul tău de a percepe lumea.

De asemenea, gândește-te ce activități ai desfășurat în ultimii ani (voluntariat, contribuții la revista liceului, sporturi practicate etc.) și ce ți-a plăcut cel mai mult la ele. Astfel, îți va fi mai ușor să alegi o specializare care să ți se potrivească.

Cum ai vrea să arate viața ta în viitor?

Rezervă-ți câteva ore și imaginează-ți viitorul tău după terminarea facultății. 

Ți-ai dori libertatea de a-ți face singur programul? Te-ai vedea într-o corporație mare, lucrând pe proiecte mari și luând decizii importante? Simți că ai abilități de lider și ți-ar plăcea să conduci o echipă? Ți-ar plăcea să stai doar la birou 9-5 sau ai prefera să lucrezi pe teren? Te plictisești repede sau ești genul de persoană care are nevoie de stabilitate?

Toate aceste întrebări te pot ajuta să-ți dai seama unde te-ai potrivi mai bine.

De exemplu, în zona de finanțe-bănci sau contabilitate vei avea un program destul de predictibil, însă și veniturile vor fi pe măsură. Dacă totuși ai nevoie de mai multă flexibilitate, ideal ar fi să te orientezi spre marketing sau economia turismului.

Dacă știi ce-ți dorești, îți va fi mult mai simplu să ai un viitor strălucit și un traseu profesional de invidiat.

Care sunt pasiunile tale?

Ca să-ți faci treaba cât mai bine și să ai succes în domeniul ales, trebuie să-ți și placă ceea ce faci. Așa că gândește-te un pic care sunt pasiunile tale, ce-ți place să faci în timpul liber, ce te atrage și te entuziasmează cel mai tare.

Dacă ești fascinat de algoritmi și poți petrece zile întregi pe calculator, informatica economică poate fi o alegere excelentă pentru tine. În schimb, dacă ești pasionat de industria fashion și ai vrea să-ți deschizi un magazin în viitor, te-ar ajuta mult să studiezi despre dezvoltarea unei afaceri și cum să ai succes în comerț.

E important să îți analizezi pasiunile și hobby-urile înainte de a lua o decizie, fie că vorbim despre artă, muzică, modă, gaming, sport sau orice altceva, să vezi dacă nu cumva le poți transforma într-o carieră pe viitor. 

Cauți un domeniu bine plătit?

E important să iei în calcul și acest factor. Dacă vrei să îți alegi o carieră care să răsplătească financiar eforturile tale, pentru a te putea descurca pe cont propriu în viitor, să-ți permiți să călătorești, să-ți cumperi lucruri frumoase și să ai un nivel de trai ridicat, ar fi indicat să alegi specializări care îți permit acest lucru.

Anumite domenii sunt foarte bine cotate în acest moment, ceea ce vine la pachet cu salarii mari. De exemplu, industria IT este una dintre cele mai bine plătite în prezent (mai ales dacă activezi în software sau management), urmată de industria economică (domeniul bancar, marketing și vânzări etc). 

Ce zic absolvenții despre specializarea respectivă?

Să zicem că ai ales deja 1-2 specializări care ți-ar plăcea și ți se par interesante. Acum e momentul să faci research, ca să poți merge pe cea mai bună opțiune.

Pentru asta, poți căuta grupuri de Facebook sau forumuri dedicate, unde sunt studenți sau absolvenți ai specializării respective. De aici poți afla ce părere au studenții despre specializarea respectivă, ce vei studia, cât sunt de grele cursurile, cât de înțelegători sunt profesorii, cât de ușor e să-ți iei examenele… și așa mai departe.

Cu toată tehnologia și rețelele de socializare la dispoziția noastră, îți va fi destul de ușor să afli aceste informații. Vei descoperi că mulți studenți sunt foarte deschiși și împărtășesc cu drag din experiențele lor, pentru a te ajuta să iei decizia corectă.

Astea fiind spuse… îți urăm mult succes să alegi specializarea potrivită pentru tine!

Ne găsești pe

Most Popular

Fii student la FEAA și obține la final mai mult decât o diplomă

Completează formularul de mai jos și fă primul pas în a fi student la FEAA


#studentlafeaa

Ultimele articole

Primii pași în viața de student

Te pregătești pentru noul rol de student? Cei care spun că este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții nu exagerează deloc! Te așteaptă